Nevíte se vzdát sladkého? Zkuste zdravější alternativy cukru

Date:

Sladká je jedna z nejvábnějších chutí, ale uspokojit touhu po ní nebývá nejzdravější. Tedy v případě, že volíte rafinovaný cukr. Jsou však také zdravější a přírodní alternativy, které vám umožní užít si sladké, nepřibrat a neubližovat tělu vedlejšími účinky cukru.

Stévie

Výtěžek z jejích listů je přímo poklad. Chuť sladká jako cukr, ale zapomeňte na kalorie a nejde ani o žádné umělé sladidlo, ale čistě přírodní produkt. Stévie sice nedodává tělu žádné živiny, ale ani žádné kalorie. Je skvělou alternativou běžného cukru a dokonce se dá pěstovat i na parapetu v paneláku.

Agávový sirup

Jedná se o sladký nektar získávaný z různých druhů rostlin agáve, včetně agáve tequilany, která se jinak běžně využívá k výrobě tequily! Nejde však o čistou šťávu, ale značně zpracovaný druh cukru. Je sice zdravější než bílý cukr, ale netřeba to s ním přehánět. Agávový sirup má výjimečně vysoký obsah fruktózy, což není naprosto ideální. Vysoká spotřeba fruktózy je spojena s množstvím onemocnění, od inzulínové rezistence až po srdeční choroby a cukrovku 2. typu.

Med

Tradičně se používá jako náhražka stolního cukru v nápojích, k vaření a přidává se do mnoha jídel. Med má sice vysoký obsah kalorií. Jedna polévková lžíce obsahuje přibližně 64 kalorií a 17 gramů cukru, ale je zdravý. Tedy mnohem zdravější než běžný cukr. Je bohatý na antioxidanty, stejně jako má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.

Kokosový cukr

Na rozdíl od jiných rafinovaných cukrů obsahuje některé minerály jako železo, zinek, vápník a draslík. Je také zdrojem inulinu, což je vláknina, která zpomaluje trávení a hladinu cukru v krvi. Po kokosovém cukru se budete cítit sytější. Přestože má nižší glykemický index než běžný cukr, má poměrně vysoké procento fruktózy, takže také není ideální, ale díky minerálům lepší než klasický.

Erythritol

Zní jako čistě chemický produkt z laboratoře, ale pravdou je, že jde o čistě přírodní náhradu běžného cukru. Vzniká pomocí speciálního druhu kvasinek, které fermentují glukózu z kukuřičného nebo pšeničného škrobu. Výhodou je, že prakticky nemá kalorie a chutná podobně jako běžný stolní cukr. Tento cukr se nikdy nedostane do tlustého střeva, ale vstřebává se do krevního oběhu a vylučuje se močí

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Máte potíže s žaludkem? Pozor na infekci s názvem Helicobacter pylori

Helicobacter pylori, bakterie, která umí potrápit osoby prostřednictvím žaludku...

Kvalitní platební terminály vám pomohou zvýšit vaše zisky

Určitě už se vám stalo, že jste chtěli v...

Víte, kde se obrátit, pokud se zajímáte o nákup kryptoměn?

Je škoda nevyužívat peněz, které máme k dispozici, ale...

Chcete vstoupit na obchodní trh? Zkuste to s ETF

Pod zkratkou ETF najdeme „burzovně obchodované fondy“, které jsou...