Co se skrývá za nadýmáním a bolestí břicha?

Date:

Bolesti břicha, hlavy, ale také průjmy či nadýmání. Odhalit příčinu těchto problémů není často jednoduché a proto se žádá, aby se na to podíval skutečný odborník. Mnohdy se za těmito příznaky skrývá neodhalená potravinová intolerance. Více o tomto tématu hovoří v rozhovoru pro Pravdu zakladatelka nutriční poradny komplexní výživa https://www.komplexna-vyziva.sk/ a známá slovenská výživová poradkyně Ing. Petra Kopecká.

Příčin bolesti břicha a nadýmání je opravdu obrovské množství.

Co jsou hlavní příčiny bolesti břicha a nadýmání?

Příčin bolesti břicha a nadýmání je opravdu obrovské množství. Mohou za to například celiakie, Crohnova choroba, SIBO (syndrom nadměrného růstu bakterií), ulcerózní kolitida, zácpa, stres, ale velmi často i potravinová intolerance. Většinu diagnóz dnes umíme určit pomocí různých testů a poté řešit. U mnoha diagnóz jako celiakie nebo potravinová intolerance stačí změna stravování a pocity úlevy přijdou relativně rychle.

Jak souvisí konzumace nesprávných potravin se žaludečními obtížemi?

Velmi záleží o jaké diagnóze mluvíme. Pokud například mluvíme o celiakii, tak pokud sníme lepek, tělo začne přehnaně reagovat na určité proteiny a začne ničit samy sebe – konkrétně střevní klky. To vede k bolestem, průjmům, nadýmání a dalším problémům. Pokud například zkonzumujeme při histaminové intoleranci špenát s rajčaty, tělo nemá dostatek enzymu k odbourání histaminu a dochází k průjmu, nevolnosti, bolesti břicha, až zvracení. Co se týká například laktózové intolerance, tehdy člověk nemá dostatek enzymu laktázy, který štěpí laktózu a laktóza putuje dál přes trávicí trakt. To způsobí, že se začne hromadit tekutina do tlustého střeva a nestíhá se již vstřebat a objevují se příznaky jako je průjem a žaludeční křeče.

Proč je důležité věnovat se potravinové intoleranci a co si pod tímto pojmem můžeme představit?


Když máme potravinovou intoleranci, znamená to, že náš trávicí systém má problém trávit nějaké jídlo. Dalším slovem pro potravinovou intoleranci je potravinová citlivost.

Tento pojem znamená, že trávicí systém je citlivý na určité potraviny a netoleruje je. Když budeme jíst tyto potraviny, můžeme pociťovat nepříjemné příznaky jako je plynatost, průjem a bolest břicha. Velmi často je příčina v nedostatku nějakého enzymu pro trávení dané složky. Často nám chybí enzym laktáza (laktózová intolerance) nebo diaminooxidáza (histaminová intolerance). A proč je důležité věnovat jim pozornost? Neřešená potravinová intolerance může vést k vážnějším onemocněním a může přinést závažné následky. Organismus je například častými průjmy vyčerpaný a ztrácí mnohé důležité živiny. K jiným následkům patří například řídnutí kostí, chronický zánět, rakovina, únava, problémy se spánkem.


Konzumace cukru a těžkých jídel, k tomu nedostatek pohybu! I játra bije na poplach
Na které potraviny obecně vzniká nejčastěji potravinová intolerance a na které jen výjimečně?

Nejčastěji se setkáváme s intolerancí na laktózu, s histaminovou intolerancí, intolerancí na určité typy sacharidů ve zkratce nazvané FODMAP, s intolerancí lepku. Naopak, relativně výjimečně se setkáváme s intolerancí na maso.

Jak zjistíme, že máme potravinovou intoleranci, například na doprovodných znacích?

Výskyt potravinové intolerance je poměrně častý. Odhaduje se, že jí trpí asi 45 % obyvatelstva. Mnoho lidí trápí více než jeden symptom potravinové intolerance a může se projevit několika způsoby. Někteří lidé mohou trpět nesnesitelnými bolestmi hlavy, zatímco jiní trpí nadýmáním, průjmy, zácpou, migrénou či kožními (akné) nebo dýchacími obtížemi (oteklá sliznice nosu – pocit plného nosu). Často lidé tloustnou a neumějí zhubnout.

Proč je klíčové nechat se testovat na tento problém a co můžeme očekávat, zejména v rámci životního stylu, při potvrzení potravinové intolerance?

Samodiagnostika bývá extrémně náročná. Například při histaminové intoleranci je tak mnoho příznaků a tak mnoho potravin, které histamin obsahují, a proto je opravdu velmi náročné to odhalit. Pokud se však odhalí problém, nastává změna jídelníčku. Musíme vynechat dané potraviny/potravinu, u některých typů intolerancí jsou dostupné i léky, které nám pomáhají trávit. Například daosin pomáhá trávit histamin, laktáza pomáhá trávit laktózu. Existují doplňky pro lepší trávení lepku, ale pozor, nejsou účinné při celiakii, ale pouze při intoleranci. V současnosti máme, naštěstí, možnost koupě speciálních potravin – bezmléčné jogurty či mléka, vína s nízkým obsahem histaminu, bezlepkové potraviny, bezlaktózové výrobky a podobně.


Tip redakce: Chcete si udržet štíhlou linii? Vyzkoušejte k večeři recepty na lahodné saláty.


- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Máte potíže s žaludkem? Pozor na infekci s názvem Helicobacter pylori

Helicobacter pylori, bakterie, která umí potrápit osoby prostřednictvím žaludku...

Kvalitní platební terminály vám pomohou zvýšit vaše zisky

Určitě už se vám stalo, že jste chtěli v...

Víte, kde se obrátit, pokud se zajímáte o nákup kryptoměn?

Je škoda nevyužívat peněz, které máme k dispozici, ale...

Chcete vstoupit na obchodní trh? Zkuste to s ETF

Pod zkratkou ETF najdeme „burzovně obchodované fondy“, které jsou...