Zápach i zvláštní povlak – pokud svou láhev na vodu, ať už skleněnou, z nerezavějící oceli nebo hliníkovou používáte často, je třeba ji důkladně čistit.
Trápíte se s čištěním hliníkové láhve s úzkým hrdlem?
Ne vždy je to však jednoduché – zvláště pokud mají láhve úzké hrdlo. Zde je jednoduchý trik, díky kterému je vyčistíte zevnitř tak, jak potřebujete a zbavíte je usazeniny, která se po jisté době používání vytvoří v jejich nitru. Nepotřebujete k tomu kartáč ani houbu.
Dobrou zprávou je, že nemusíte běžet do obchodu, vše, co k vyčištění láhve potřebujete, máte určitě doma. Stačí vám totiž 2–3 polévkové lžíce rýže nebo hrubozrnné soli a trocha vody. Do láhve, kterou je třeba vyčistit, nejprve nasypte rýži nebo sůl a důkladně ji protřepejte. Takto docílíte, že vnitřek láhve je mechanicky vyčištěný, princip funguje podobně jako peeling. V dalším kroku naplňte láhev, ve které je sůl či rýže trochou vody a znovu ji důkladně protřepejte. Potom vypláchněte láhev čistou vodou. Pokud stále cítíte z láhve nepříjemné pachy nebo vidíte povlak, postup opakujte.
Kladete si otázku, jak často je třeba láhev čistit? Pokud ji k pití používáte každý den, měli byste ji čistit denně, doporučují odborníci. Láhev stačí vypláchnout jistým množstvím čistícího prostředku a teplé vody. Láhev by navíc měla být dostatečně vysušená, aby se ve vlhkém prostředí nešířily bakterie. Abyste předešli nepříjemným usazeninám a zápachu, měli byste láhev čistit důkladněji alespoň jednou týdně – například i pomocí triku s rýží a solí.